Workshop scannen

WORKSHOP SCANNEN VAN PAARDEN BIJ U OP STAL

Dat scannen van een paard; wie leert mij dat?

 

Vooral het inwendig scannen en opvoelen van paarden lijkt op het eerste gezicht heel lastig. Daar waar je bij de meeste dieren uitwendig scand op dracht wordt bij paarden (en runderen) inwendig gescand op dracht. Maar misschien nog belangrijker, bij paarden wordt ook gescand om mede het moment van eisprong te bepalen om op het goede moment te kunnen insemineren. Daarbij wordt vaak ook gevoeld of een follikel al rijp genoeg is, het zogenaamde opvoelen.

Scannen is dus een vaardigheid die u kunt leren vooral door te doen. Natuurlijk is het van belang dat u weet hoe een cyclus van een paard verloopt zodat u weet waar u naar op zoek bent en hoe u het beeld moet interpreteren. 

Enige kennis over de voorplantinsgcyclus van een paard is daarom wel gewenst. 

 

Hierbij kunnen wij u goed op weg helpen door bij u aan huis of op een stal een workshop te geven waarin u oefent met een scanapparaat op uw eigen merrie(s). Dit kan ook met uw nieuwe scanapparaat zodat u deze meteen leert kennen en instellen.

Wij zijn in het bezit van het diploma K.I. behaald aan de Diergeneeskundige Faculteit in Utrecht en hebben jarenlange ervaring opgedaan bij diverse hengstenhouderijen en met scannen en insemineren bij merriehouders. 

 

Tijdens deze workshop leert u:

- omgaan met het scanapparaat,

- hoe u de sonde hanteert,

- de anatomie van de merrie herkennen,

- inwendig scannen op follikel en meten van ontwikkeling,

- Voelen en beoordelen van hardheid van een follikel,

- inwendig scannen op dracht (vrucht herkenning) en eventuele afwijkingen,

Opstellen en bijhouden van een merriekaart.

 

Afhankelijk van uw kennis en eventuele vaardigheden duurt een workshop 1 of 2 dagdelen. 

 

Het is mogelijk om met meerdere personen deel te nemen aan de workshop, maar omdat leren scannen tijd kost is 4 à 5 personen per dagdeel het maximum om iedereen de kans te geven de juiste beelden op het scherm te toveren. Meekijkers zijn natuurlijk wel welkom, want her is voor iedereen leerzaam.

 

Om de workshop zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen is het van belang dat u een relatief brave merrie(s) beschikbaar heeft en bij voorkeur een opvoelbox, of anders een rustige stal waar voldoende gelegenheid is om te oefenen.

 

Voor meer informatie en een offerte kunt u het beste een mail sturen of even telefonisch contact opnemen.

 

e-mail: hondshoeve@xs4all.nl

06-28808277